701 | Woorden – Kamala Das, India

ithaca 701

Tekening van Satish Gupta, India

 

Woorden

Overal om me heen zijn er woorden, woorden en woorden,

ze groeien aan mij als bladeren, ze lijken

hun langzame groei van binnen nooit te stoppen

maar ik zeg tegen mezelf, woorden

zijn een lastpost, pas voor ze op, ze

kunnen zoveel dingen zijn, een

afgrond waar rennende voeten moeten pauzeren, om

te kijken, naar een zee met verlammende golven,

een explosie van brandende lucht of,

een mes dat bereid is om je beste

vriend de keel door te snijden… Woorden zijn een lastpost, maar

ze groeien aan mij als bladeren aan een boom,

ze lijken nooit op te houden met komen,

vanuit een stilte, ergens diep van binnen…

 

Kamala Das, India 1934 – 2009

Vertaling Germain Droogenbroodt

***
WORDS // All round me are words, and words and words, /They grow on me like leaves, they never/Seem to stop their slow growing/From within… But I tell myself, words/Are a nuisance, beware of them, they/Can be so many things, a/Chasm where running feet must pause, to/Look, a sea with paralyzing waves, /A blast of burning air or, /A knife most willing to cut your best/friend’s throat… Words are a nuisance, but/They grow on me like leaves on a tree, /They never seem to stop their coming, /From a silence, somewhere deep within…